top of page
Zoeken

10 Redenen Waarom Het Traditionele Onderwijs Dringend Getransformeerd Moet Worden

De manier waarop we kinderen onderwijzen, is gebaseerd op een verouderd systeem dat niet meer aansluit bij de huidige en toekomstige behoeften van de samenleving. Een fundamentele verandering in de manier van leren is noodzakelijk. Hier zijn tien redenen waarom de transformatie van het onderwijs dringend is:


1.      Reproductie van kennis

Kinderen worden overladen met informatie en leren vooral theorieën te herhalen. Maar leren ze ook echt hoe ze problemen kunnen oplossen en kritisch kunnen nadenken?


2.      De traditionele klasomgeving

De meeste lessen vinden plaats in een klaslokaal, zittend aan een tafel en kijkend naar een bord. Kan dit niet worden vervangen door echte ervaringen, actief leren in beweging en betekenisvol onderwijs?


3.      Standaardisatie

Alles wordt opgedeeld: vakken, leeftijden, leerdoelen... Maar hoe kunnen we onderwijs verbinden met het echte leven en de unieke authenticiteit van elk kind?


4.      Een model gebaseerd op oude behoeften

Het doel van onderwijs was ooit om een diploma te behalen en een baan te vinden. Maar is dat nog een garantie voor succes in de wereld van vandaag? Wat is er echt nodig om succesvol te zijn in het leven?


5.      Gebrek aan creativiteit

Jonge kinderen bruisen van originele ideeën, maar naarmate ze ouder worden, dooft hun creatieve verbeeldingskracht omdat ze leren dat er maar ‘één’ correct antwoord is. Terwijl juist creativiteit de sleutel is tot innovatie en genialiteit!


6.      Gebrek aan emotie

Kinderen vervelen zich door steeds hetzelfde te doen. We weten dat emotie een essentiële rol speelt in het leerproces, dus waarom blijven we dan vasthouden aan methodes die de intrinsieke motivatie niet stimuleren?


7.      Voorkeur voor academische vakken

Wiskunde en natuurkunde zijn belangrijk, maar kunst, theater en dans zijn dat ook. Net als sociale en emotionele intelligentie. We zijn niet alleen een brein, maar ook een lichaam en een ziel!


8.      Academische vaardigheden als synoniem voor intelligentie

IQ-tests meten alleen academische prestaties. Maar zegt dat iets over iemands vermogen om een bedrijf succesvol te leiden, een muziekstuk te componeren of een gedicht te schrijven dat mensen raakt?


9.      Beoordeling en cijfers

Een extern persoon (de leraar) geeft je een cijfer dat bepaalt waar je staat in de hiërarchie van intelligentie in de klas. Wat doet dat met je zelfvertrouwen? Waarom beoordelen we geen eigenschappen als respect, vriendschap of artistiek talent? Waarom is er geen ruimte voor zelfevaluatie en eigenaarschap over het leerproces?


10.  Competitie in plaats van samenwerking

Het onderwijssysteem is gebaseerd op competitie: “Beter zijn dan een ander”, wat stress en voortdurende vergelijking veroorzaakt. Maar vergeten we niet dat ieder mens uniek is? Dat de enige echte competitie die met jezelf is? En dat ware groei ontstaat wanneer iedereen de kans krijgt om in zijn volle potentieel te bloeien?


Een oproep tot veranderingOnderwijs moet evolueren naar een systeem dat kinderen ondersteunt in hun natuurlijke leerproces, hun creativiteit aanmoedigt en hen voorbereidt op een betekenisvol leven. Laten we samen bouwen aan een nieuw onderwijssysteem dat past bij de wereld van morgen!


Met liefde, Ina Vandenberge




(Geïnspireerd door Ken Robinson)

 
 
 

Comments


bottom of page